MAISON CURUTCHET PDF

It was commissioned by Dr. Pedro Domingo Curutchet, a surgeon, in and included a small medical office on the ground floor. The house consists of four main levels with a courtyard between the house and the clinic. The building faces the Paseo del Bosque park. The main facade incorporates a brise soleil. Construction began in under the supervision of Amancio Williams and was completed in

Author:Akisho Yozshura
Country:Greece
Language:English (Spanish)
Genre:Environment
Published (Last):18 July 2011
Pages:261
PDF File Size:14.71 Mb
ePub File Size:14.57 Mb
ISBN:947-8-35954-299-5
Downloads:49302
Price:Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader:Fenrijar



Component of the serial property inscribed on the world heritage list, The house occupies a site surrounded on three sides by walls and facing onto an avenue. In front there is a fine boulevard and a green park. In the first place the house must be orientated to ensure a view over the park, and to this end a terrace forming a hanging garden has been made, which allows the benefits of the sky, the light, the sun and the shade to be enjoyed in the front of the house.

The space gained by raising the house on pilotis has allowed a convenient relationship between the consulting room and the house. Naturally the reinforced concrete allows very complete glazing, and this has been protected by a brise-soleil designed in accordance with the angle and direction of the sun at this latitude.

The plans and section offer the possibility of a regular architectural promenade. One rises up through the building in an interesting and amusing way which opens up various perspectives. The free planning of all the storeys, and most particularly the bedroom, gives rise to some interesting solutions.

The building is in the course of construction at La Plata. Curutchet had asked Le Corbusier to furnish it for him, but unfortunately he was away in America at the time and the lack of contact made it impossible.

DANIEL GLATTAUER PER SEMPRE TUO PDF

Curutchet House

Component of the serial property inscribed on the world heritage list, The house occupies a site surrounded on three sides by walls and facing onto an avenue. In front there is a fine boulevard and a green park. In the first place the house must be orientated to ensure a view over the park, and to this end a terrace forming a hanging garden has been made, which allows the benefits of the sky, the light, the sun and the shade to be enjoyed in the front of the house. The space gained by raising the house on pilotis has allowed a convenient relationship between the consulting room and the house. Naturally the reinforced concrete allows very complete glazing, and this has been protected by a brise-soleil designed in accordance with the angle and direction of the sun at this latitude. The plans and section offer the possibility of a regular architectural promenade. One rises up through the building in an interesting and amusing way which opens up various perspectives.

DEFICIENCIA DE ADENOSINA DEAMINASA PDF

Le Corbusier's Maison Curutchet

Designed by Le Corbusier to the dentist Pedro Sunday Curutchet owes its fame to that is the only one built in South America and was the only one that the architect had the satisfaction of knowing that it was built, because of other works that are commonly attributed to him, Le Corbusier only worked in the sketches. The house Curutchet out because there are fully achieved the principles characteristic of the proposed architecture that Le Corbusier: open plan, the terrace garden, the aventanamientos horizontal and the facade off. The home is located in a small batch of 9m by 20 m deep, between medians, with an exceptional location, facing a large green and boulevard and a plaza linked to the Forest of the city of La Plata , capital of the province of Buenos Aires. On a purely architectural highlights two key elements: building a house on a plot of limited size between medians and that as a result of urban planning in the city of La Plata as diagonal streets, the longitudinal axis of the ground with a incline near 45 degrees. This is a house between medians to be integrated into the context of the tree through the courtyard on the ground floor, transparencies and fragmented spaces. By design, Le Corbusier took into account the needs of its future inhabitants and the house divided into two volumes clearly separate the area from the front office and the area of housing ago, both articulated by the yard and the access ramp. This ramp is facing the entrance door, organizing the internal movement in the form of an ascending promenade.

Related Articles